Het is voor particuliere vastgoedbeleggers aantrekkelijker om te beleggen in box 3 (lage belasting, vermogensbeheer) dan in box 1 (hoge belasting, winst).

De belastingdienst zal echter liever stellen dat u uw vastgoed exploiteert als ondernemer. Het is voor u dus van belang te zorgen dat uw vastgoed wordt gezien als vermogensbeer.

Door professionele vastgoedbeheerder De Vastgoedbeurs in te schakelen, minimaliseert u uw fiscale risico’s.

Exploitatie van Vastgoed
Als u -als natuurlijk persoon- zich bezig gaat houden met het kopen en verkopen en/of verhuren van vastgoed, wordt dit al snel gezien als winst uit onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden. U kunt dit voorkomen. Een harde lijn is er niet, maar de kern is “wat doet u zelf”. Bij een box 1 belegging is de winst belast en zijn de (onderhouds-)kosten aftrekbaar.

Sinds 2017 is de berekening van de belasting die u moet betalen over het inkomen uit uw vermogen veranderd. Er zijn 3 schijven voor het berekenen van een fictief rendement. Over het berekende fictieve rendement betaalt u 30% inkomstenbelasting. Hoeveel het fictieve rendement is, is afhankelijk van uw vermogen. Tot € 75.000,- is het fictief rendement 2,871%. Voor bedragen van  € 75.000,- tot en met € 975.000,- is dit 4,6% en daarboven wordt een fictief rendement aangehouden van 5,39%.

Uw vermogen (grondslag sparen en beleggen) wordt eerst verminderd met € 25.000,- heffingsvrij vermogen voordat het fictieve rendement wordt berekend. Voor fiscale partners geldt het dubbele bedrag aan heffingsvrij vermogen.

Wanneer is Vastgoed zeker een box 1 belegging?
Hiervan is sprake wanneer een belegger inspanningen verricht die door de belastingdienst worden gekwalificeerd als ‘meer dan actief vermogensbeheer’, bijvoorbeeld:

  • Veel eigen werkzaamheden en actief vermogensbeheer (artikel 3.90 en 3.91 wet IB 2001);
  • Zelf administratieve werkzaamheden verrichten, zoals advertenties plaatsen, klachten oplossen, huurovereenkomsten opstellen, huur innen, betalingen verrichten, etc.
  • Uitponden van panden (kopen, splitsen en/of opknappen, door verkopen);
  • Zelf werkzaamheden in de panden verrichten (verbouwen / renovatie).
  • Regelmatig zelf aan- en verkopen met winst.
  • Zelf intensief met de panden bezig zijn, zoals onderhouden contacten met huurders, schoonmaak, etc.
  • Specifieke kennis, deskundigheid of relaties binnen de onroerendgoedwereld.

Voorkom belastingheffing in box 1
Wenst u het maximale rendement op uw vermogen uit vastgoedinvesteringen en het minimale aan belastingen? Door De Vastgoedbeurs als pro-actief vastgoedbeheerder in te schakelen voorkomt u heffingen in box 1. Als de experts in het laten renderen van vastgoed, zijn wij u graag van dienst. Raadpleeg uw accountant of beleggen in box 3 voor u interessant is.

Wilt u vrijblijvend kennismaken of heeft u vragen?  Neem contact op met De Vastgoedbeurs en wij helpen u graag verder.

Contact opnemen